Preview Mode Links will not work in preview mode

In de Kennisnet-podcast praten we met experts over thema's rond onderwijs en ict.

Denk aan:

  • digitale geletterdheid
  • innovatieve toepassingen
  • privacy
  • onderwijsvernieuwing

 

Feb 1, 2022

'Het internet is stuk', luidt de titel van het boek dat Marleen Stikker publiceerde in 2019. De ondertitel van het boek is hoopgevender: ‘Maar we kunnen het repareren’. In deze aflevering gaat Remco Pijpers met Stikker in gesprek over de trend van technologie en publieke waarden in het onderwijs.

Is het onderwijs erop vooruitgegaan wat betreft technologie en publieke waarden? Hoe ziet Stikker het burgerschap in een digitale context? En hoe stellen we leerlingen en studenten in staat het internet eerlijk en inclusief te maken?

Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van Waag, een onderzoeksinstelling actief op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Vanuit de waarden open, eerlijk en inclusief, onderzoeken Stikker en haar collega’s de sociale en culturele impact van technologie. Haar boek 'Het internet is stuk' deed veel stof opwaaien over de erosie van publieke waarden onder de invloed van machtige techreuzen.

De digitale toekomst

Zo vindt Stikker dat ook jongeren een stem verdienen in het gesprek over alternatieve oplossingen. “Wij vormen hun digitale wereld,” zegt Stikker. “Hoe eerder ze daaraan mee kunnen bouwen, hoe beter. Ze moeten nu al relevant kunnen zijn, niet morgen pas.”  

Iemand als Elon Musk vindt ze een verkeerd voorbeeld voor jonge mensen om zich aan te spiegelen. “Ik heb heel veel moeite met die man. Een beetje clownesk. Een groot deel van zijn verhaal vind ik nonsens, soms zelfs gevaarlijk. Dat we een kabel in onze nekwervels zouden krijgen en dat we dan nog intelligenter zouden worden. Hij vertelt een verkeerd verhaal over wie wij mensen zijn en wat onze toekomst is.”