Preview Mode Links will not work in preview mode

In de Kennisnet-podcast praten we met experts over thema's rond onderwijs en ict.

Denk aan:

  • digitale geletterdheid
  • innovatieve toepassingen
  • privacy
  • onderwijsvernieuwing

 

Feb 13, 2020

In de Tech-podcast van Kennisnet bespreekt Michael van Wetering, expert innovatie bij Kennisnet, de meest opvallende tech-nieuwsberichten met Hans Spronk, expert op het gebied van internettechnologie. In deze aflevering: 5G-netwerk, grootschalig gebruik van Google en cloudmigraties.

5G-netwerk, geen glasvezelaansluitingen meer nodig?
Een sneller 5G-netwerk is in 2022 al beschikbaar, schreef het NRC in juni 2019. Wat betekent dit voor het onderwijs en voor de glasvezelaansluitingen die aangelegd worden? Hebben we genoeg aan het 5G-netwerk en is een glasvezelaansluiting eigenlijk niet nodig? En wat betekent dit voor de kosten

Grootschalig gebruik van Google-dienstverlening in onderwijs
Ontgoogelen is een nieuw werkwoord. We worden ons steeds bewuster van de hoeveelheid informatie die partijen als Google, Apple en Microsoft over ons verzamelen door het gebruik van hun diensten. Trouw schreef in november 2019 over wat we kunnen doen om ons niet langer te laten gijzelen door Google. Hoe gaan we verstandig om met grote platforms als Google?

We spraken eerder over platformisering met José van Dijck, hoogleraar en mede-auteur van het boek ‘De platformsamenleving’. Meer weten over platformisering en wat dit betekent voor het onderwijs? Beluister de podcast over Facebook, Google en de risico’s van platformisering in het onderwijs.

Cloudmigraties: zorg ervoor dat het u niet overkomt!
De migratie naar de cloud voor allerlei software is al jaren gaande. Schooladministratie- en volgsystemen zijn uitsluitend online beschikbaar, Office 365 en G-Suite worden volop gebruikt of migratie is aanstaande. Het FD schrijft dat deze ontwikkeling ziekenhuizen nogal overvalt. Kunnen we deze situaties in het onderwijs ook verwachten, en wat kunnen we doen om dat voor te zijn?