Preview Mode Links will not work in preview mode

In de Kennisnet-podcast praten we met experts over thema's rond onderwijs en ict.

Denk aan:

  • digitale geletterdheid
  • innovatieve toepassingen
  • privacy
  • onderwijsvernieuwing

 

Mar 3, 2015

In onze Kennisnetstand op de NOT 2015 nemen we dagelijks podcasts op met interessante gasten uit het onderwijs. Aan bod komen thema’s als toekomstgericht onderwijs, jongeren en digitale media, leermiddelen, innovatiekracht en data & privacy. De podcasts kun je hier beluisteren.

Aan tafel Han van der Maas (Hoogleraar Psychologische Methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam), Herman Rigter (Directeur ICT bij de Verenigde Scholen Alberdingk Thijm) en Michael van Wetering (expert Innovatie bij Kennisnet). Marjolijn de Cocq stelt hen de vraag: Waarom is leren programmeren in het onderwijs vanzelfsprekend?

Rigter vertelt hoe kinderen van groep 5 t/m 8 op zijn scholen een leerlijn programmeren volgen, daar leren ze games programmeren, robots besturen en HTML en Java. Zodat de leerlingen logisch leren denken en zich design thinking eigen kunnen maken. Dit klinkt Van der Maas als muziek in de oren, want hij is er voorstander van om programmeren op te nemen in het onderwijs. In het vo zou het zelfs een kernvak moeten zijn gezien het belang dat programmeren heeft in onze maatschappij. De gesprekspartners stellen dat programmeren (nog) te veel een ‘nerdy’ karakter heeft en dat het ontbreekt aan politieke wil om programmeren op te nemen in het onderwijs”.